F A Q

Kysymykset ja vastaukset

HUOM! Yrityksen toiminta on keskeytetty toistaiseksi !

VIPA kurssille hakijoiden kysymykset ja vastaukset:

FAQ
Q: Olen harrastanut musiikkia koko ikäni ja haluan siitä ammatin. Voinko hakea kurssille?
A: Koulutukseen valitaan henkilöitä, jotka haluavat muuttaa harrastuksensa ammatiksi. Jos aiot ansaita leipäsi esiintyvänä taiteilijana, on todella tärkeää oppia sopimusasiat, hinnoittelu, itsensä markkinoiminen ja muut tärkeät taidot.
Kursseiltamme valmistuneet muusikot ja laulajat ovat jo olleet bändin jäseniä, perustaneet bändejä, liittyneet johonkin bändiin tai muutoin työllistyneet erilaisiin alan tehtäviin. Tällöin he hoitavat myös joko oman tai myös bändinsä manageroinnin. Osa on perustanut oman indie-levy-yhtiön ja toimii myös tuottajana. Jos haaveilet tällaisesta, olet sopiva hakija.
Me emme opeta lauluntekoa, lavaesiintymistaitoa emmekä soittamista. Jos haluat lähinnä esiintyville taiteilijoille tarkoitetulle artistikurssille, niin suosittelemme hakeutumaan Ikaalisissa järjestettävään koulutukseen.
Q: Olen suuntautunut teatteri- tai tanssialalle. Sopiiko kurssi minulle?
A: Kursseiltamme on valmistunut teatteri- ja tanssialalle suuntautuneita henkilöitä, jotka toimivat tuottajina, tiedottajina ja markkinointitehtävissä.
Koska koulutuksen keskeinen sisältö pohjautuu musiikkibisnekseen, voi osa luennoista tuntua kohdallasi aihepiireiltään vähemmän kiinnostaviksi. Totuus on kuitenkin se, että tekijänoikeusasiat, markkinoinnin ja tuotekehityksen lainalaisuudet sekä liiketalousasiat ovat perusteiltaan kaikille yhteiset.
Jos ryhmässä on useampi saman alan opiskelija, luentotarjonnassa on myös teatteri- ja tanssiproduktioiden tuottaminen.
TOP-jaksolla opit enemmän omasta alastasi ja solmit tärkeitä kontakteja. Päättötyön parissa saat tutoropastusta oman suuntautumisesi mukaisiin aihealueisiin.
Q: Olen vielä harrastelija laulaja/lauluntekijä enkä halua perustaa omaa yritystä. Voinko näillä perusteilla hakeutua koulutukseen?
A: Koulutukseemme on osallistunut useita kaltaisiasi henkilöitä. Valmistuttuaan he ovat jatkaneet opiskelun aikana opiskelukavereiden kanssa alkanutta yhteistyötä harrastus- tai vapaaehtoispohjalta, osa on työllistynyt TOP-yritykseen
ja osa on jatkanut muutoin harrastustaan. Osa on myös perustanut oman yrityksen luennoilla saamansa opetuksen innoittamana.
Koulutuksen avulla opit pitämään puoliasi sopimus- ja raha-asioissa, markkinoimaan osaamistasi sekä kehittämään kykyjäsi kysyntää vastaaviin vaatimuksiin. Näitä taitoja tarvitset nykyisessä haastavassa työelämässä muutoinkin.
Q: Olen harrastuspohjalta toiminut aloittelevan bändin "managerina" eli myynyt muutaman keikan ja hankkinut bändipaidat myyntiin. Mitä hyötyä on osallistua koulutukseen?
A: Olet juuri se henkilö, jolle opetuksemme on suunniteltu. Koulutuksemme avulla perehdyt kaikkiin musabisneksen osa-alueisiin yritystaloudesta markkinointiin ja äänitetuotannosta promoon. Näin saatat saada harrastuksestasi itsellesi oikean ammatin.
Kursseiltamme on valmistunut kymmeniä vastaavia henkilöitä, jotka toimivat nykyään esim. ohjelmatoimistojen palveluksessa keikkamyyjinä tai itsenäisinä yrittäjinä pyörittäen manageritoimintaa.
Q: Olen muusikko ja hoidan bändimme asioita. Bändimme on jo melko tunnettu ja tehnyt melko paljon keikkoja sekä julkaissut äänitteitä keskisuurella levymerkillä. Meneekö aikani hukkaan tunneilla, joilla opetetaan asioita, jotka jo tiedän?
A: Musabisnes kehittyy sellaista vauhtia, että alalla toimivan on päivitettävä osaamistaan jatkuvasti.
Kursseilla opit hyödyntämään nykyaikaisia markkinointikeinoja, perehdyt tekijänoikeusasioihin ja niiden rahavirtoihin sekä opit pitämään huolta bändin taloudesta muutenkin "päivänvaloa kestävästi".
TOP-jaksolla sinun kannattaa hakeutua merkittävään yritykseen töihin. Sinunlaisesi kokemuksella varustettuja opiskelijoita on työllistynyt näihin
alan ykkösyrityksiin. Jotkut ovat saaneet bändinsä biisejä kokoelmalevyille
tai päässeet muuten hyvään yhteistyöhön TOP-yrityksen kanssa.
Q: Minulla on media-alan koulutus. Olen harjoitellut tv-tuotannoissa ja ohjannut yhden musavideon. Olenko sopiva koulutukseen?
A: Musiikkituotantoihin suuntautuvan ohjaajan ja tuottajan on syytä tuntea musabisneksen lainalaisuudet sekä erityisesti tekijänoikeusasiat. Lisäksi voit solmia uusia kontakteja koulutuksen aikana.
Kursseiltamme on valmistunut vastaavia opiskelijoita. He ovat suorittaneet TOP-jaksonsa tuotantoyrityksissä ja ovat olleet mukana myös tv-tuotannoissa.
Q: Olen taustaltani toimittaja. Voiko tällä kokemuksella päästä koulutukseen?
A: Kursseiltamme on valmistunut pari toimittajaa ja he toimivat tällä hetkellä tiedottajina levy-yhtiöissä. Kirjalliset kyvyt ja media-alan tuntemus ovat hyvä pohja koulutukseen, jos suuntaudut viihde- tai kulttuuripuolelle.
Q: Onko koulutukseen ikärajaa ja kelpaako iäkkäämpikin alanvaihtaja koulun penkille?
A: Yläikärajaa ei periaatteessa ole, vanhimmat kurssilaiset ovat olleet lähes kuuskymppisiä, joilla on ollut yrittäjätausta tai muutoin vankka kokemus työelämästä. Opiskelijan tulee olla kykenevä osallistumaan opetukseen. Poissaoloja sallitaan vain rajallinen määrä. Annamme hyvin erikoistunutta
koulutusta, joten jokainen lähiluento on tärkeä ja hyvin hoidettu TOP-jakso ponnahduslauta alalle.
Q: Olen valmistunut hotelli- ja ravintola-alalta. Haluan kuitenkin toimia mieluummin ohjelmatuotantopuolella. Voinko osallistua kurssille?
A: Kannattaa hakeutua koulutukseen, jos ymmärrät, että ohjelmatuotanto- ja musabisnes on vähintään yhtä raskasta kuin MaRa-työkin. Jos sinulla on jo toiminta- tai liikeidea tulevaisuuttasi varten, niin kirjoita se hakemukseesi.
Pelkkä halu alalle ei riitä, sillä valitsemme koulutukseen niitä, joilla on jo jotain näyttöä alalta vaikkapa harrastustasolla.
Jos sinulta puuttuu mainittua kokemusta, mutta pystyt hakemuksessasi esittelemään toivottuja kykyjä, niin laita hakemus tulemaan!
Tässä tämä tällä kertaa!

Jos tunnistit itsesi sopivien hakijoiden joukosta niin toimi heti!
https://www.mol.fi

Hakemuslomake koulutukseen mol.fi sivuilla

HUOM! Nykyisen taloudellisen tilanteen ja maan hallituksen koulutusmäärä-rahojen leikkausten vuoksi uusi Vipa15 ja Vipa16 eivät alkaneet syksyllä optiosta huolimatta.

Suomalaisen Musiikin Osuuskunta SMOK, PL 310, 00151 Helsinki, Finland +358 (0) 400 447 377, Y-tunnus: 1445405-4
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi!